Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE THE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE, COLLECTED AND COLLATED INFORMATION (Media) FOR THE WORK OF VISUAL ARTISTS GRADUATES AND STUDENTS OF THE SCHOOL OF FINE ARTS. PURPOSE IS AN ARCHIVE OF RESEARCH AND STUDY. IF YOU ARE INTERESTED SEND POSTAL (NOT REGISTERED, COURIER, WEBSITES, E-MAIL) WHAT YOU THINK YOU HOW TO (BIOGRAPHY, PUBLICATIONS, DOCUMENTS, PHOTOS PROJECTS, DVD, CD-R, LISTS OF REPORTS, etc.). THE MATERIALS WILL NOT BE RETURNED. CHRISTOS THEOFILIS PHONE NUMBER.: 6974540581 ADDRESS .: ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE ART-CRITIC,CURATOR OF ART EXHIBITIONS,PERMANENT PARTNER OF THE NEWSPAPERS http://www.avgi.GR http://www.kte.gr/ JOURNAL INVESTOR -CULTURE http://www.xronos.gr / http://www.ihodimoprasion.gr/ http://www.edromos.gr/ MAGAZINE INFORMER

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

83 ΕΡΓΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
83 ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
11 Αυγούστου - 30 Σεπτεμβρίου 2004


Ένα πρωτότυπο εικαστικό γεγονός αναπτύχτηκε μέσα στους δρόμους, τις πλατείες, τους αρχαιολογικούς χώρους και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το κοινό ανακάλυψε μέσα στην καθημερινή του ζωή έργα σύγχρονης τέχνης που συνδιαλέγονται με το ιστορικό, αστικό και κοινωνικό περιβάλλον της πόλης.
Η εικαστική αυτή διαδρομή υλοποιήθηκε από την Ένωση Κριτικών Τέχνης AICA HELLAS, η οποία ανέλαβε και το σχεδιασμό της. Η επιλογή των καλλιτεχνών και η χωροταξική μελέτη των έργων έγινε από δεκατέσσερις κριτικούς τέχνης, μέλη της AICA HELLAS, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, πνεύμα, σάρκα και οστά σε μια πρωτότυπη ιδέα που προωθήθηκε από το Δήμο Αθηναίων.
Συγκεκριμένα, δεκατέσσερις κριτικοί τέχνης υπέβαλαν προτάσεις έργων νεότερων καλλιτεχνών και, παράλληλα, κατάρτισαν μια επιλεκτική λίστα δεκαέξι καλλιτεχνών (αριστίνδην), των οποίων το έργο συνδέεται ιστορικά με την προσέγγιση του δημόσιου χώρου μέσα από τη χρήση πρωτοποριακών μέσων έκφρασης.
Μέσα στην πληθώρα των οπτικών πληροφοριών που αναφέρονταν στο μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες προσέφεραν στο κοινό το έναυσμα να ανακαλύψει και πάλι την πόλη του μέσα από το μάτι της δικής τους ευαισθησίας, επισημαίνοντας διάφορα σημεία της πόλης και δημιουργώντας διαφορετικές σχέσεις με το καθημερινό και ιστορικό περιβάλλον.
Η παρουσία του σύγχρονου εικαστικού δυναμικού μέσα στο δημόσιο χώρο της Αθήνας πέτυχε δυο στόχους: τόσο να φέρει τις εικαστικές τέχνες κοντά στο κοινό μέσα στη γενικότερη εορταστική ατμόσφαιρα της Αθήνας, όσο και να προβάλει στο διεθνή χώρο το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό ως συνέχεια μιας δημιουργικής στάσης και σκέψης μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σε αυτή την πρωτόγνωρη διάχυση της τέχνης μέσα στο αθηναϊκό καθημερινό περιβάλλον παρουσιάστηκαν έργα και επεμβάσεις που αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη γκάμα εκφραστικών μέσων: γλυπτά, τρισδιάστατες κατασκευές, βίντεο προβολές, δια-δραστικά έργα, περιβάλλοντα κ.ά., που εκτείνονταν σε μια μεγάλη ακτίνα του κέντρου της πόλης: από το Σύνταγμα, τον Εθνικό Κήπο, την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Ζάππειο, την περιοχή του Λομπαρδιάρη, την Αποστόλου Παύλου, το Θησείο, τον Κεραμεικό, το Μοναστηράκι, την οδό Αθηνάς, την οδό Μητροπόλεως στο ύψος της Πλατείας Δημοπρατηρίου, γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά στους Αέρηδες, την Πλατεία Καπνικαρέας, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας έως την Πλατεία Κουμουνδούρου, το Γκάζι και την Πλατεία Αιγύπτου, στη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Πατησίων.
Το κοινό μπορούσε να συναντήσει στο διάβα του και στους περιπάτους του στην Αθήνα τα έργα της εικαστικής διαδρομής ΑΘΗΝΑ BY ART κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: