Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE THE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE, COLLECTED AND COLLATED INFORMATION (Media) FOR THE WORK OF VISUAL ARTISTS GRADUATES AND STUDENTS OF THE SCHOOL OF FINE ARTS. PURPOSE IS AN ARCHIVE OF RESEARCH AND STUDY. IF YOU ARE INTERESTED SEND POSTAL (NOT REGISTERED, COURIER, WEBSITES, E-MAIL) WHAT YOU THINK YOU HOW TO (BIOGRAPHY, PUBLICATIONS, DOCUMENTS, PHOTOS PROJECTS, DVD, CD-R, LISTS OF REPORTS, etc.). THE MATERIALS WILL NOT BE RETURNED. CHRISTOS THEOFILIS PHONE NUMBER.: 6974540581 ADDRESS .: ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE ART-CRITIC,CURATOR OF ART EXHIBITIONS,PERMANENT PARTNER OF THE NEWSPAPERS http://www.avgi.GR http://www.kte.gr/ JOURNAL INVESTOR -CULTURE http://www.xronos.gr / http://www.ihodimoprasion.gr/ http://www.edromos.gr/ MAGAZINE INFORMER

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συμπόσιο Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος

Συμπόσιο
Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος


--------------------------------------------------------------------------------

Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών

Σάββατο 10, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2005


Διοργάνωση
Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA-HELLAS
σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών


--------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι εργασίες του Συμποσίου, με θέμα Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος, που διοργάνωσε η AICA ΕΛΛΑΣ (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, διεξήχθησαν με αξιοσημείωτη επιτυχία. Στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Ινστιτούτου Γκαίτε, το κοινό παρακολούθησε για δυο μέρες, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2005, το πυκνό πρόγραμμα εισηγήσεων, παρεμβάσεων και συζητήσεων γύρω από το καίριο θέμα του Συμποσίου, που πραγματεύτηκε τις πολλαπλές προσεγγίσεις ένταξης της σύγχρονης τέχνης μέσα στο δημόσιο χώρο.

Η έναρξη του Συμποσίου έγινε με την ανάγνωση επιστολής του Υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Πέτρου Τατούλη, με την οποία τονίστηκε η ουσιαστική σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.

Γνωστές προσωπικότητες από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Δανία, την Ιταλία, από το χώρο της θεωρίας και κριτικής της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, καλλιτέχνες και κοινωνιολόγοι ανέλυσαν τόσο τη θεωρητική, αισθητική και πολιτική διάσταση που φέρει η εγκατάσταση της τέχνης στο δημόσιο χώρο, όσο και προτάσεις και παραδείγματα σχετικά με την τέχνη στο δημόσιο χώρο ως μόνιμη ή εφήμερη μορφή, αλλά και την ιδιαιτερότητα της Αθήνας ως τόπου υποδοχής της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κοινό αίτημα και επιθυμία των καλλιτεχνών και των κριτικών είναι η συνέχιση της επανένταξης της τέχνης μέσα στο δημόσιο χώρο. Η Αθήνα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας φυσικός τόπος υποδοχής της σύγχρονης τέχνης, καθώς αντιπροσωπεύει παγκόσμια το ιστορικό παράδειγμα σύνδεσης της τέχνης και του πολίτη. Η αρχαία πόλη των Αθηνών πρωτοστάτησε στην προβολή της σύγχρονης σκέψης και τέχνης μέσα στο χώρο του δήμου.

Τον 21ο αιώνα, η τέχνη διαπραγματεύεται και πάλι το δημόσιο χώρο, ως τόπο διασταύρωσης της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και κριτικής όρασης με τη σύνθετη φυσιογνωμία της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

Στα συμπεράσματα του Συμποσίου η ΑICA ΕΛΛΑΣ διατύπωσε την πρόθεση να εκπονήσει μια μελέτη για την οργανωτική δομή μιας διεθνούς χαρακτήρα θεσμοθετημένης συνάντησης της σύγχρονης τέχνης με την πόλη της Αθήνας, την οποία θα υποβάλει στους αρμόδιους δημόσιους φορείς, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων.

Το έναυσμα για τη διοργάνωση του Συμποσίου υπήρξε η εμπειρία της έκθεσης ΑΘΗΝΑ ΒΥ ART, που πραγματοποιήθηκε το 2004 σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους χώρους της Αθήνας, με οργανωτική ευθύνη του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων και με την επιμέλεια της 'Ενωσης Κριτικών Τέχνης AICA ΕΛΛΑΣ.

Το Συμπόσιο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ανοιχτό στο κοινό.




--------------------------------------------------------------------------------
Οργανωτική Επιτροπή
Θόδωρος Γεωργίου, Andrea Gilbert, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Νίκος Ξυδάκης. Χριστίνα Πετρηνού, Βασιλίκα Σαριλάκη, Έφη Στρούζα
Συντονισμός: μαρία παναγίδου artproductions

Δεν υπάρχουν σχόλια: